Foto: Legende børn i Skoleparken foran det nyåbnede Læringshuset i Nærheden i Hedehusene
Med udgangspunkt i rådgivningen fra Aaen Engineering har Realdania By og Byg udarbejdet publikationen ”Bæredygtighed i arealudvikling – Erfaringer med brugen af DGNB til screening af byområder”. ”Bæredygtighed i arealudvikling” henvender sig til kommuner, byudviklingsselskaber, rådgivere og andre professionelle, som arbejder med at skabe bæredygtige byer. Denne publikation formidler gennem en række interviewartikler de erfaringer, som de fire projekter og Realdania By & Byg har gjort sig med at bruge værktøjet til screening og efterfølgende følge op på bæredygtighedsprofilerne med nye mål og handling.
Arealudviklingsselskaberne Kanalbyen i Fredericia, Køge Kyst, Nærheden og Naturbydelen Ringkøbing K, som Realdania By & Byg er i partnerskab med kommuner om, har ladet sig screene med værktøjet DGNB for byområder. Det har resulteret i en bæredygtighedsprofil for hvert projekt med pointscorer på en lang række parametre inden for både miljømæssig, social og økonomisk bæredygtighed samt teknisk kvalitet og proceskvalitet.
De fire arealudviklingsprojekter scorer samlet set næsten ens i DGNB-screeningerne og har klare fællestræk i blandt andet organisering, proces og visioner, men der er alligevel store forskelle i deres bæredygtighedsprofiler..
Realdania DGNB Byområde-screeninger
Aaen Engineering har udført DGNB Byområder Screeninger på fire arealudviklingsprojekter hvor Realdania By og Byg er involveret. Køge Kyst bydelen Søndre Havn, Naturbydelen i Ringkøbing, Nærheden ved Hedehusene og Kanalbyen i Fredericia.
Formålet med rådgivningen var at benytte DGNB-systematikken til at udarbejde en form for service-tjek for byudviklingsprojekternes bæredygtighedsprofil. Og dermed kortlægge projekternes individuelle styrker og potentielle svagheder ift.at indarbejdelse forskellige sociale, miljømæssige og økonomiske bæredygtighedsaspekter.
Som Realdania By og Byg rådgiver på opgaven afholdte og bidrog Aaen Engineering med; en fælles opstart -og visionsworkshop, byvandringer, en række individuelle DGNB-arbejdsmøder, fælles afslutnings-workshop samt oplæg om DGNB Screenings-resultaterne ved to erhvervsarrangementer.
Rådgivningen mundede ud i en række konkrete forslag til at skærpe projekteres bæredygtighedsprofil. Her i bland et øget fokus på biodiversitet i byggemodningen samt CO2-krav ved investor salg.
Projektnavn: Realdania DGNB Byområde-screeninger
Bygherre: Realdania By & Byg
Opgavetype: Strategisk bygherrerådgivning
År: 2021 –
Typologi: DGNB Byområde-screeninger for 4 byudviklingsområder