Poetisk Dagslys Pavillon

Bygningers atmosfære er i høj grad defineret af dagslys, og de fleste glæder sig over at se dagslysets foranderlighed fra morgen til aften og opleve, hvordan lys og mørke former de rum, der omgiver os. Særligt her i Norden, hvor der er færre antal timer med dagslys, er der behov for at værdsætte dets indflydelse på vores bygninger og liv. Ved at fokusere på det specifikke nordiske dagslys er det muligt at skabe holdbare og karakterfulde rum, hvor dagslyset er med til at understøtte rummenes funktion samtidig med, at det bidrager til en bæredygtig arkitektur.

Udover at dagslyset er væsentligt i arkitekturen, er dagslyset også en vigtig faktor for menneskers velbefindende og helbred. Derfor bør rum udformes, så de også understøtter menneskers behov for dagslys. Ved at udnytte den naturlige ressource, dagslyset er, som primær lyskilde, bidrager arkitekter og bygherrer til den grønne omstilling samtidig med, at de er med til at sikre, brugerne af byggeriet får det dagslys, som alle mennesker har brug for.

Dagslysets rumlige egenskaber udfoldes i pavillonen ’Poetisk Dagslys’, hvor dagslysets sanselige, æstetiske og poetiske potentialer kan opleves i en serie af rum. Pavillonen kunne i 2023 opleves ved Gråbrødretorv som en del af verdenskongressen UIA. Pavillonen er efterfølgende flyttet til Det Kongelige Kunstakademi på Holmen.

Aaen Engineering har bidraget med general bæredygtighedsrådgivning, herunder livscyklusanalyser, materialevalg og dagslysanalyser. 

Projektnavn: Poetisk Dagslys
Projektindehaver:  Det Kongelige Akademi, Arkitektur, Design og Konservering, institut for Bygningskunst og Design
Ekstern finansiering:  Dreyers Fond
Status: Afviklet 
År: 2023
Typologi: Pavillon, Udviklingsprojekt
Rolle: Bæredygtighedsrådgiver
Samarbejdspartnere: Claus Pryds Arkitekter ApS, AAU BUILD/Nanet Mathiasen, Holst Engineering ApS, FYRD! ApS. 
Projekthjemmeside: https://royaldanishacademy.com/en/poeticdaylight
For mere info, kontakt:
Johanne Djernes Østergaard
johanne@aaen-engineering.com
+45 22 54 65 20